dilluns, 24 de gener del 2011

LA NEO-RESTAURACIÓ

A final dels anys seixanta apareixen noves formes de restauració característiques dels països anglosaxons, però que s'extengueren pel món rapidament. Alguns exemples són els Mesons, el Pub's, els Fast-food o els  Take Away.

Mesó: Susbstitueixen les tabernes o ''tasques''. Gaudeixen d'una oferta amplia de menjar-aperitius, tapes... Estan decorats amb motius populars i tradicionals, la fusta és l'element mes destacat. Tenen una "mise en place"culinària mes amplia. És de vital importància, la higiene en la presentació dels aliments. No és recomana deixar el repertori d'oferta en vitrines o semblants ja que  no estarien ben protegits, encara que queda mes vistós és dona lloc a una contaminació per part del propi ambient i dels clients. Al ser un lloc habitual de fregits, haurem de tindre en compte que mai s'hauran de recalfar al microones i que utilitzarem este tipus de forn principalment per a  elaboracions amb salsa. Vigilarem principalent l'oli de les fregidores que deurà  de reunir unes condicions inmillorables, ja que si n'hi ha algun aroma molest a eliminar en els locals hostalers és l'anomenat  de ''fritanga''.

Pub: Als anys seixanta s'origina una mescla de Bar-Cafeteria-Barra Americana amb l'oferta principal de la beguda en un ambient acollidor, tranquil i amb música per a diferents tipus de clientela. Solen tindre decoracions molt diverses i acompanyant a les begudes solen oferir ''snaks'' sempre amb un servei simple pero elegant.

Fast-food (menjar ràpid): Son locals funcionals amb decoracions alegres i vives pero simples, on sol haver molta neteja. El material del servei es d'un sol us, son molt característiques les ofertes i preus reduïts en els menús. L'equipament i la màquinaria solen ser moderns i d'ultima generació amb la consequent reducció de personal. És de vital importancia per a este tipus de locals, habitualment franquicies,  la promoció de la imtage de marca.

Take away (menjar per a endur): La clientela no sol consumir el menjar  a l'establiment, sino que compra els aliments ja preparats per consumir-los on vullga. Sol ser cara els caps de setmana quan els clients plenen aquestos establiments i son molt frequentats degut als preus económics de l'oferta alimentaria. L'éxit d'este tipus de restauració depén en part de la utilització de productes de qualitat, de la presentació en vitrines impecables i del màxim higiene que puguen percibir els  clients al entrar a l'establiment.

Per últim cal anomenar els nous negocis derivats de la multiculturitat existent a les nostres terres, així han aparegut els kebabs i altres tipus de locals que ofereixen menjar típic de Llatinoamérica, d'Asia... Molts d'estos locals, de vegades,  tenen unes condicions higienico-sanitaries roçant la legalitat, però també s'ha de dir que altres són  més nets que alguns establiments autòctons

A l'hora de triar una d'estes opcions de neo-restauració, per exemple els Fast-food  haurem de ser conscients que es tracta de menjar amb alt contingut en greixos o que totes les elaboracions solen  preprar-se ja precuinades. Per tot açò nosaltres recomanem buscar restaurants o bars on la cuina es més elaborada, i on generalmet, el tracte als clients sol ser més proper i profesional.

No significa açò que estigam en contra d'este tipus de nova restauració, sino que de vegades es massa habitual entre els gustos dels més joves, cosa que facilita la desaparició dels establiments tradicionals que majoritariament es tracten de negocis familiars.

En conseqüència recomanem des d'ací la promoció de la "cultura gastronòmica" i els habits de menjars saludables i equilibrats , evitant caure en l'habit d'anar tan a sovint en busca de "menjar rapid", que de vegades, a més, és sinònim de "menjar de poca qualitat".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada